Spordisarjas Rae valla mängud saab proovile panna osavust ja nutikust

Oktoobris algava Rae valla mängude uue hooaja märksõnadeks on osavus, nutikus ja tiimitöö. Vähemaks on jäänud alasid, kus maksvusele pääseb toores jõud ja kõva võhm ning kalendri koostamisel on suuremat rõhku pandud ettearvamatutele ja kõikidele jõukohastele väljakutsetele.

Kui hooaja esimesteks aladeks on sarnaselt mullusele petank ning keegel ja darts, siis kolmandal etapil tuleb end proovile panna minireketlonis, mis on segu lauatennisest ja sulgpallist. Esmalt mängitakse 21 pallingut lauatennist üksikmängu reeglitega. Seejärel lähevad mängijad edasi sulgpalliväljakule, kus mängitakse samast seisust edasi seni, kuni ühel mängijal saab kokkuvõttes täis 22 punkti.

„Sulgpallis ja lauatennises on Rae vallas palju harrastajaid, kuid mõlemad alad eraldi kalendrisse ei mahu. Minireketlon on suurepärane võimalus ühel päeval mõlemat ala proovida,“ selgitab Rae valla mängude peakorraldaja Indrek Raig. „Minireketlon nõuab mitmekülgsust ja võistkondadel pole mõtet ühe ala spetsialistidele panustada.“

 Järveküla trumpala kadus

Teiseks uueks alaks on üle Eesti kiiresti populaarsust kogunud discgolf, mida mängitakse tuleva aasta mais Kurna mõisapargis. Pikalt kasutuseta olnud pargis on tehtud hädavajalikud heakorratööd ja septembrikuu jooksul avatakse seal Rae valla esimene discgolfirada. „Discgolf ei nõua eriettevalmistust ja uuel rajal mängimine pakub kindlasti ohtralt üllatusi,“ ütleb Raig.

Seni kavas olnud orienteerumine on asendunud rogainiga ehk kontrollajaga võistkondliku valikorienteerumisega. Eesmärk on läbida kontrollaja jooksul võimalikult palju maastikule paigutatud kontrollpunkte, mille väärtus on erinev ning sõltub kaugusest ja tehnilisest keerukusest. „Rogaini puhul peab võistkond koos liikuma ja aeg läheb kirja viimase võistleja järgi,“ täpsustab Raig.

Rae valla mängude hooaja lõpetab 8. juunil Rae Golfis toimuv golfivõistlus, mille täpne formaat pole veel kinnitatud. Raigi sõnul on kalendrit koostades eriti tugev konkurents välialade vahel, sest mängude formaati arvestades saab neid kavasse võtta vaid hooaja alguses ja lõpus.

Rae valla mängudele registreerimine juba käib ning sarnaselt eelmisele hooajale peetakse eraldi arvestust absoluudis, ettevõtete ja külade vahel. Iga võistkond saab hooaja jooksul kasutada 25 erinevat inimest. Tosinast alast läheb arvesse kümme paremat tulemust.

Rae valla mängude valitseva võitja Järveküla esindaja Meelis Lepikult hinnangul tõotab uus hooaeg tulla atraktiivne ja ennustamatu. „Järveküla trumpala vibulaskmist, mille oleme kaks aastat järjest võitnud, enam ei ole, kuid see meid ei morjenda,“ kinnitab Lepikult. „Meie kaks kehvimat ala kabe ja petank on jätkuvalt programmis. Peame neile nüüd rohkem tähelepanu pöörama. On hea, et alade valikul on lähtutud sellest, et ühe inimese väga hea sooritus üldtulemust väga palju ei mõjuta.“

Karla küla naaseb

Spordialast nimega rogain sai Lepikult alles siis teada, kui Rae valla mängude kalender avalikuks tuli. „Lugesin selle kohta internetist ja tundub, et see sobib Järveküla tiimile väga hästi,“ räägib Lepikult. „Discgolfi mängivad paljud minu tuttavad. Ostsin 2013. aastal koos onupojaga Soomest kettad. Tema on tuhandeid kordi mänginud, mina olen kõigest viis korda rajal käinud. Võtsin kettad puhkusele kaasa ja kavatsen ala harjutada.“

Aastase pausi järel liitub Rae valla mängudega Karla küla. Tiimi eestvedaja Nele Marrandi sõnul elab Karla külas palju sportlikke inimesi, kes suhtuvad Rae valla mängudesse tõsiselt. „Niisama osalemine meid ei rahulda, valmistume igaks alaks eraldi,“ lubab Marrandi. „Jooksmise ja laua taga istumisega seotud alad laiendavad osavõtjaskonda. Tutvusringkonnas käivad paljude lapsed lauatennisetrennis ja nüüd saab ka neid võistlustele kaasata. Hea, et BMX-kross välja jäi, sest meil on palju inimesi, kes harrastavad tõsiselt erinevaid alasid ja nad ei saa vigastustega riskida. Meil on kõige raskem olnud saada inimesi mälumängule. Esiteks pole meil ühtegi mälumängurit ja teiseks inimesed millegipärast pelgavad seda ala.“

Andres Kalvik

 

 

RAE VALLA MÄNGUDE KALENDER

08.10.2017 petank, Jüri terviserajad

04.11.2017 keegel ja darts, Rae keegel

25.11.2017 minireketlon (lauatennis+sulgpall), Järveküla spordihoone

31.01.2018 sõudeergomeeter, Jüri Spordihall

14.02.2018 kabe, Rae Kultuurikeskus

28.02.2018 mälumäng, Rae kultuurikeskus

23.03.2018 pokker, Rae kultuurikeskus

23.04.2018 teatejooks, Jüri kirikupark

06.05.2018 discgolf, Kurna mõisapark

23.05.2018 meeskondlik rogain, Jüri terviserajad

08.06.2018 golf, mängude lõpetamine, Rae Golf