Andekas spordipoiss särab mitmel alal

Rae valla tuntuimaks sportlaseks võib pidada Rio olümpial võistelnud purjelaudurit Ingrid Puustat. Omavalitsuse elanike ja laste arvu suurt kasvu silmas pidades on vaid aja küsimus, kui siitkandist teisigi rahvusvahelisel tasemel atleete sirgub. Üheks selliseks võib kerkida Gerrit Lehe, kellel on annet lausa mitme ala peale.

Kui Rae Sõnumid soovis märtsi keskel 12aastaseks saanud noormeest intervjueerida, siis polnud see eriti lihtne ülesanne. Nimelt on Vaida põhikooli 5. klassi õpilasel päevakava hoolikalt paigas. Napi vaba aja efektiivseks kasutamiseks ühendas siinkirjutaja meeldiva kasulikuga. Pärast koolitunde pakkusin Gerritile küüti ja kahekesi autoga Tallinna treeningule sõites saime paarkümmend minutit asjalikku juttu ajada.

Gerrit käib pealinnas korvpallitreeningutel. Audentese spordiklubis harjutab ta Eesti koondise endise mängujuhi Rauno Pehka näpunäidete järgi viis korda nädalas. Ainsad spordivabad päevad on üldjuhul teisipäev ja pühapäev.

Kõik sai alguse lumepallist

Vaida kooli minnes käis Gerrit esmalt erinevaid pallimänge tutvustaval treeningul. Seal ja koolitundides oli Gerrit silma jäänud hea viskeoskusega ning kehalise kasvatuse õpetaja soovitusel hakkas ta 2013. aasta lõpus käima Jüris Rae Kossu korvpallitreeningutel. Poja annet märkas ka suhteliselt spordikauge ema Gerli.

„Mäletan juhust, kui tegime Gerritiga nalja pärast ühel talvel lumepalli viskevõistlust ja tema lumepallid lendasid vihisedes minu omadest mööda. See oli ka esimene kord, kui märkasin, et tal on palli viskamise peale annet,“ meenutab Gerli Lehe.

Kuna Gerriti vanaisale Ralf Ruusile on südamelähedane käsipall, proovis ta lühikest aega ka selle pallimängu valusid ja võlusid. Treeningud toimusid legendaarse väravavahi Toivo Järve juhendamisel Arukülas, kuid keerulise logistika tõttu pidi Gerrit nendest õige pea loobuma. Hea koostöö on aga säilinud ning Gerrit esindab klubi tähtsamatel turniiridel ja mängudel.

Lisaks 183 cm pikkusele tõstab Gerriti väärtust käsipallis tema vasak käsi – professionaalsel tasemel on pikad kurakäelised käsipallurid väga kõrges hinnas. Gerrit ise ütleb, et käsipallis on tema jaoks liiga palju füüsilist kontakti.

Eelmisel aastal otsustas Gerrit veelgi rohkem korvpallile pühenduda ja ta hakkas käima Audentese SK kuni 14aastaste ehk endast kaks aastat vanemate treeninggrupis. Lihtne talendika spordipoisi elu pole. Sõit kahe bussiga Vaidast Tondile võtab aega ligi tunni. Kella 19 paiku koju jõudes jääb veel mahti koolitükke taha. „Suuliseid asju proovin bussisõidu ajal õppida, kirjalikud tööd jäävad õhtuks. Suuremat rõhku panen õppimisele teisipäeval ja nädalavahetusel,“ lisab Gerrit.

Tunnistusel on Gerritil valdavalt neljad-viied, vahel eksib nende vahele üksik kolmepoiss. Raskeimateks aineteks peab ta matemaatikat ja eesti keelt.

Kasvas suvel 10 sentimeetrit

Korvpallis pole Gerritil väljakujunenud kindlat positsiooni. Praegu võiks ta pikkuse poolest olla keskmängija, kuid nutika treenerina teab Pehka, et mitmekülgsus tuleb tulevikus kasuks ja seetõttu saab Gerritit mängimas näha ka korvist kaugemal. Gerrit, kelle eeskujudeks on NBA äss Kyrie Irving ja Eesti koondislane Rain Veideman, pakub, et tema kasv jääb pidama 195 cm kandis. See omakorda tähendab, et ka kolmepunktijoone taga tuleb end mugavalt tunda. „Kasvasin suvel kümme sentimeetrit ja seetõttu läks käsi paigast ära ning ma pole õiget tunnetust veel leidnud,“ selgitab Gerrit.

Korvpallurina välisklubisse siirdumisest unistav Gerrit on mehe eest väljas ka erinevatel spordivõistlustel Vaida kooli esindades. Mitmeid auhinnalisi kohti on ta saavutanud TV 10 Olümpiastarti ja Harjumaa meistrivõistlustel kõrgushüppes, kuulitõukes, kaugushüppes ja 60 m tõkkejooksus. Veebruaris võitis Gerrit 11-aastaselt U-14 vanuseklassis Eesti meistrivõistlustel kõrgushüppes hõbemedali tulemusega 1.48. Gerrit pälvis tunnustust ka Rae valla parimate sportlaste autasustamisel.

Kui Suursoo külas elaval Gerritil tegemistest aega üle jääb, meeldib talle näiteks arvutimänge mängida. „No kellele ei meeldiks,“ peab ta sellist lõõgastumisviisi enesestmõistetavaks. Saanud teada, et kaassõitja käib arvutimängudest kauge kaarega mööda, poetab Gerrit mokaotsas tähendusrikkalt: „Need on need suured inimesed.“

Iseenesestmõistetavalt käib Gerrit kaasa elamas tähtsamatele korvpallimängudele ning hoiab NBA-l ja Euroliigal silma peal televiisori vahendusel. Erialast kirjandust loeb ta Basketi ajakirjast, mille kõik numbrid ta alles hoiab.

Andres Kalvik

 

Foto Andres Kalvik

Gerrit Lehe sai Rae valla parima sportlase auhinna.