Kelly Sildaru jälgedes olümpiat sihtides

Stefan Sorokini tegemistel tasub silm peal hoida. Noorte arvestuses freestyle-suusatamises Euroopa tippu murdnud 17-aastane Uuesalu küla elanik üritab nüüd läbimurret meesteklassis.

Jaanuari lõpus Itaalias peetud Euroopa noorte olümpiafestivalil pargisõidus võidetud hõbemedal on kahtlemata Teie senise karjääri tippsaavutuseks. Tundub, et ettevalmistus õnnestus 100-protsendiliselt?

Võib öelda, et ettevalmistus õnnestus tus teha päris hea. Sügisel sain kolm nädalat treenida Põhja-Soomes koos Henry Sildaruga ja enne olümpiafestivali suundusin Itaalia Alpidesse treenima ehk sain lumel ja suurtes parkides olla juba mitu nädalat. 

Kui suur oli kullavõimalus?
Tase oli kõrge ja kõik andsid endast parima, võitjaks tulnud šveitslase sooritus ja trikid olid kindlasti paremad.

Hakkasite freestyle-suusatamisega suhteliselt hilja, 11-aastaselt tegelema. Eelnevalt mängisite jäähokit. Miks võistkonnamängu individuaalala vastu vahetasite?

Paar aastat üritasin neid koos teha, sest alad on väga ägedad ja südamelähedased. Lõpuks ei olnud aega, et mõlemaga korralikult tegeleda ning tuli teha valik. Otsus oli väga raske, aga nägin endas rohkem potentsiaali freestyle-suusatamises, kus edukus sõltuks suuresti minust endast, mitte meeskonnakaaslastest. Aga täielikult jäähokist ma loobunud ei ole ja mängin seda hobikorras väljaspool suusahooaega.

Freestyle-suusatamine nõuab paraja portsu hulljulgust ja üle peab olema kõrgusekartusest. Kas sellega probleeme ei esinenud?


Tuleb alustada väikestest sammudest ja liikuda ülespoole, mis tavainimesele võib tunduda väga hirmus. Kohe ei saagi ronida suurtele hüpetele ja obstaaklitele, vaid väikestelt hüpetelt tuleb kasvatada enesekindlust, liikudes sammhaaval suuremate ja raskemate hüpete ning trikkide juurde. Lisaks mängib väga suurt rolli ka tahe ja sihikindlus. Ilma tahteta tõenäoliselt uusi trikke ei õpiks.

Tahes-tahtmata võrreldakse Teid meie superstaari Kelly Sildaruga. Kui palju tema on Teie tegemisi mõjutanud ning kui palju treeningutel ja võistlustel kokku puutute?

Ta on olnud eeskujuks, aga kokku puutume harva, sest Kelly võistleb kõrgemal tasemel. Kindlasti püüdlen selle poole, et pääseda samuti tugevamatele võistlustele. 

Nooremana treenisite valdavalt Viimsi mäepargis, kuid taseme tõustes tuleb järjest rohkem välismaal harjutada. Ideaalis peaksite aastas 7 kuud lumel veetma – kas piisab Soomest ja Rootsist või tuleb kaugemal käia?

Skandinaavias on head treeningvõimalused, aga kahjuks suurem osa võistlustest toimuvad Kesk-Euroopas.Ehk siis mugavam ja tegelikult ka odavam on treenida natuke kodust kaugemal Alpides. Küll aga pikendab Põhja-Soome treening- ja võistlushooaega nii sügisel kui ka kevadel. Seal algab lumehooaeg varem ja lõppeb hiljem kui Alpides.

Kuna Eestis ei ole tipptasemel freestyle-suusatajatele sobivaid tingimusi, nõuab välismaal treenimine-võistlemine üsna kopsakaid kulutusi. Olete küsinud tuge erinevatelt ühisrahastusplatvormidelt – kui aktiivselt on inimesed Teie tegemistega kaasa tulnud?

Hiljuti tegin ühe projekti Hooandjas ja see õnnestus suurepäraselt. Kogusin hoogu, et saaksin sel hooajal võistelda Euroopa karikasarjas. Hooandjaid oli väga palju ja sain vajaliku summa ilusti kokku. Tore on näha, et nii palju inimesi usub ja toetab minu teekonda. Samuti olen saanud toetust oma sponsoritelt, tänu kellele olen saanud tulla treenima terveks talveks Alpidesse. Talvel kahjuks ei ole Eestis sobivaid treeningtingimusi kõrgemal tasemel harjutamiseks, aga suvel on õnneks olemas Spot of Tallinn, kus saab trikke väga hästi harjutada poroloonbasseini. Kuid on suur oht, et see võimalus võib ära kaduda ja siis tuleb tõenäoliselt ka suvel hakata välismaal käima.

Kuidas olete suutnud ühendada sporti ja õpinguid Audentese Spordigümnaasiumi 10. klassis?

Audentese Spordigümnaasium võimaldab väga hästi tegeleda oma kirega ja samal ajal õppida. Kool võimaldab mul õppetöö talvel distantsilt ära teha ning õpetajad on väga vastutulelikud ja abivalmid.

Järgmisel hooajal peate vanuse tõttu enamikel võistlustel meesteklassis kaasa lööma. Kui suur see hüpe on ja milliseid muutusi toob see kaasa Teie tegemistes?

Meesteklassis tehakse kõvasti raskemaid trikke ehk siis tuleb kõvasti trenni teha ja enda trikipagas tugevamaks saada.

Eestis on suured traditsioonid murdmaasuusatamises, kuid kas raskuskese on kaldumas vaatemängulisema vigursuusatamise poole?

Arvan, et spordialad, mis noortele peale lähevad, on kindlasti ajas muutuvad ja seeläbi on vaatemänguline ekstreemspordiala võibolla just see, mis pealekasvavat põlvkonda täna sporti rohkem vaatama kutsub. Loomulikult on freestyle-suusatamise Eestis pilti toonud Kelly ja Henry Sildaru. Paljuski tänu suurtele saavutustele on suusaaladest see praegu üks esilekerkivamaid.

Olete öelnud, et Teie eesmärkideks on jõuda maailmaareenile parimate sekka, sealjuures X-mängude ja taliolümpiamängude poodiumile. 2026. aastal Itaalias peetavatel talimängudel on seega sihiks medal?

Esimesel olümpial poodiumile jõudmine oleks liiga suur eesmärk, esmane siht on sinna võistlema pääsemine. Aga kindlasti on mu üks suuremaid eesmärke ja unistusi võita olümpiamedal.

Fotod: Erakogu