Marie Kaldvee: „Kurling on nagu male jääl, kus on kombineeritud ajutöö, tehnika ja võhm.“

Sel kevadel võitis Rae valla 2023. aasta naissportlane Marie Kaldvee hõbemedali kurlingu segapaaride maailmameistrivõistlustel koos Harri Lillega. Tegemist on üldse Eesti esimese täiskasvanute tiitlivõistluste medaliga kurlingus. Rae Sõnumid tegi sel puhul Marie Kaldveega väikese intervjuu.   
   
1. Marie, kui peaksid tegema täiesti kurlingu kaugele inimesele selgeks, mis spordiala see on, siis kuidas Sa seda seletaksid?   
  
Kurling on talispordiala, mis kuulub olümpiamängude kavasse. Seda kutsutakse nagu maleks jääl. Me libistame 20 kg kaaluvaid kive 45-meetrisel jääväljakul ning võidab see, kes saab oma kivi vastase omast sihtmärgile lähemale. See on spordiala, kus on kombineeritud ajutöö strateegia näol, tehnika kivi viskamise näol ning võhm harjamise näol.   
   
2. Kuidas Sina jõudsid kurlinguni ja kui vanalt alustasid? Kas varem tegelesid mõne muu spordialaga?   
  
Ma jõudsin kurlinguni 14-aastaselt. Tol ajal mängisin veel tennist, kuid mu vanema õe Liisa kurlingu võistkonnas oli üks tüdruk puudu, et minna  juunioride Euroopa kvalifikatsioonivõistlustele. Kuna pakuti toredat võimalust endast vanemate tüdrukutega reisida ja natuke sporti teha, siis ei saanud sellest ju ometigi keelduda.   
   
3. Kellest saab hea kurlingumängija, millised omadused tal peavad olema?   
  
Heal kurlingumängijal on väga hea analüütiline mõtlemine ning strateegiast arusaamine, samuti peab ta olema mentaalselt tugev pingeolukorraga toimetulekuks. Lisaks sellele on vaja head füüsilist eeldust ja  sportlikku tausta, et pikkade turniiride ja mängudega toime tulla. Kuna kurling on meeskonnamäng, siis on samuti vajalik oskus meeskonnas mängida, ka kõigega arvestada ja hästi suhelda on väga kasulik.   
   
4. Mis teeb teie meeskonnast Harri Lillega nii hea tiimi? Kui kaua juba koos mängite?   
  
Me oleme koos segapaaris kurlingut mänginud alates 2015. aasta sügisest. Ma arvan, et meie mõlema siht miskit suurt ära teha ja tulemusi tuua on toonud meid siia, kus me oleme praegu. Me oleme mõlemad äärmiselt tulemustele orienteeritud inimesed, mis paneb meid pingutama igas aspektis (nii  jääl kui ka jõusaalis või spordipsühholoogi juures).  Viimaste aastatega oleme ehitanud enda ümber tiimi, kes meid edasi viib ja aitab meid meie sportlike unistustele lähemale.   
   
5. Kurling on väga pika ajalooga talispordiala, ometi on Eestis sellest pigem vähe kuulda, mis Sa arvad miks? Kas see võib nüüd pärast teie MM hõbemedali võitu hakata muutuma ja ka meil rohkem lapsi/noori seda ala valima?   
  
Kurling kui mäng ise on tõepoolest pika ajalooga, kuid Eestis asutati Eesti Curlingu Liit alles 2002. aastal ning head mängimistingimused saime alles 2014. aastal Tondiraba jäähallis, enne seda mängisime Jeti jäähallis. Ma arvan, et arvestades spordiala värskust Eestis, saavad inimesed kurlingust ajapikku teadlikumaks, kasvõi meie heade tulemuste kaudu, mis toovad kurlingu ka rohkem pildile. Kindlasti tekitab MM-i hõbemedal inimestes huvi ja loodetavasti ka suurendab ala kandepinda. Klubisse ootame muidugi kõiki huvilisi ning noori treeningutele samuti.    
   
6. Mida põnevat on kurling Sinu ellu toonud?   
  
Kurling on toonud mu ellu palju reisimist. Lisaks sellele on spordis saadud kindlasti ka palju sõpru ja tuttavaid üle maailma.  
   
7. Kas oled õppinud kurlingust asju, mis on aidanud sul igapäevaeluga paremini toime tulla?   
  
Kindlasti on kogu spordis veedetud aeg viinud mind elus teiste asjadega kaugemale. Ma usun, et kogu õpitud ja aastatega lihvitud tiimitöö on vajalik igas elu aspektis. Ilmselt kõige suurema osa igapäevaellu on andnud ka spordipsühholoog oma ideede ja soovitustega. Kuid ka spordis veedetud aeg on kindlasti muutnud mind tavaelus enesekindlamaks ning -teadlikumaks.   
   
8. Kui kaua plaanid veel kurlinguga tipptasemel tegeleda?   
   
Hetkel on tulevikku raske ennustada, kuid kindlasti on plaan mängida vähemalt 2026. aasta Milano-Cortina olümpiamängudeni.  
   
9. Millised on järgmised suured eesmärgid?   
  
Pikema aja eesmärk on kindlasti 2026. aasta olümpiamängudel tulemuse tegemine, kuid sinna saamiseks on vaja ka lühema aja eesmärk täita ning 2025. aasta MM-il teha hea tulemus, et tagada koht olümpiamängudele.   
   
10. Kas vastab tõele, et kurlingu traditsioonide kohaselt teeb võitjatiim kaotajatele värskenduseks ja lohutuseks joogid välja?  
   
See tõepoolest on vahva traditsioon, mida küll tipptasemel MM-idel ei jälgita, aga klubitasemel ning MK -etappidel on see traditsioon väga hinnatud ja sellest peetakse hästi kinni.   
   
   
   
Huvitavaid fakte kurlingust:
  
- Suurvõistluste kurlingukivid on tehtud kahest kindlast graniidist, mida leidub ainult ühel Šotimaa saarel.   
- Kurlingu mängimiseks on vaja spetsiaalseid jalanõusid. Ühe jalanõu tald on libe (Teflon materjal) ja teise oma hästi hea pidavusega (kummist).   
- Kurlingut peetakse hea sprotlaskäitumistega spordialaks. Ausal mängul on suur osa ning kuigi mängus on ka kohtunikud, siis kohtunikud mängu vahele üldjuhul ei sega ning kui on juhtunud reeglite rikkumine, siis nõustatakse mängijaid vajadusel täpsete reeglitega. Lisaks sellele alustatakse ja lõpetatakse iga mäng vastastega käepigistusi vahetades.    
  
  
Foto 1: Marie Kaldvee ja Harri Lill võitsid Eestile esimese tiitlivõistluste medali kurlingus. Foto: World Curling Federation (WCF)  
  
Foto 2: Heal kurlingumängijal on muuhulgas väga hea analüütiline mõtlemine ning strateegiast arusaamine. Foto: World Curling Federation (WCF)