Profirattur avab Peetri Keskuses kogukonna rattapoe

Kuu lõpus avab Peetri Keskuses uksed rattapood Veloteek, mille omanikuks on profirattur Tanel Kangert. Esialgsete plaanide kohaselt pidanuks pood juba lahti olema, kuid koroonaviiruse levikust tingitud olukorra tõttu on maailmas huvi rattasõidu vastu niivõrd palju kasvanud, et laod on tühjaks ostetud.

„Rataste ja varuosade defitsiit on nii Ameerika Ühendriikides kui ka Eestis. Rattafirmad ei jõua nii palju toota. Teatud varuosad jõuavad Eestisse alles märtsis. Õnneks on meil pood ka Pärnus ja vajadusel saab sealt kaupa juurde tuua,“ räägib Kangert. „Seoses erilise olukorraga on paljud inimesed avastanud rattasõidu võlu. Eriti võimsalt on mujal maailmas kasvanud elektrirataste müük.“

Rattaga saab kiiremini Tallinna kesklinna

USA profiklubis EF Pro Cycling leiba teeniv Tanel Kangert kinnitab, et lähtub tootevaliku puhul kohalike inimeste eelistustest. „Kuna poes ei ole ruumi ülearu palju, siis oleme teinud teadliku valiku ja pakume ainult kvaliteetset kaupa. Paljude kaubamärkide toodangut olen ise kasutanud ja seetõttu leiab poes kaupa, mida usaldan,“ ütleb Kangert.

Maantee- ja mägirataste kõrval on poes kindlasti ka valik elektrirattaid. Kangerti sõnul ei pea paika arvamus, et e-rattad on mõeldud vähemtreenitud ja vanemaealistele inimestele.

„Uuringud näitavad hoopis seda, et mootor pikendab rattasõitu ja tagab parema treenituse. Viimaseid talvesid hinnates saab rattaga sõita aastaringselt ja tipptundidel võib rattaga jõuda Peetrist kesklinna kiiremini kui autoga,“ märgib Kangert. „Ainuüksi mootorijõul ratas edasi ei liigu, mootor töötab vaid vändates. Naljaga pooleks võib öelda, et e-ratta kasutajal on kogu aeg taganttuul. Neile, kes pelgavad rattavargaid, pakume kindlustamise võimalust.“

Veloteeki lipulaevaks on rahvusvaheliselt kõrgelt hinnatud Šveitsi kaubamärgi BMC toodang. „Paljud Harjumaa inimesed käisid meie Pärnu poes just BMC rataste pärast. Nüüd tuleme klientidele lähemale,“ lisab Kangert, kes on tulnud Abu Dhabi velotuuri võitjaks ja temposõidus neli korda Eesti meistriks.

Valikus ka trikitõukerattad ja elustiiliriietus

Kangerti sõnul on Eestis pisut langenud mägirataste müük, kuid varasemast rohkem tuntakse huvi minimalistlike ja kergete linnarataste vastu. Kõige minevam kaup on naistele mõeldud kolmekäigulised linnarattad.

„Paari viimase aasta jooksul on järjest rohkem hakatud ostma kruusateedel sõitmiseks mõeldud gravel-rattaid. Eestis on palju looduskaunites kohtades looklevaid kruusateid ja nende avastamine pakub kuhjaga emotsioone,“ teab Kangert omast kogemusest. „Näen Rae vallas rattasõidu arendamisel suurt potentsiaali. Peetri piirkonna elanike, kellest enamiku moodustavad noored pered, arv kasvab. Kohalikud harrastajad korraldavad ühissõite ja CFC Spordiklubi tegeleb Jüris järelkasvu treenimisega. Lisaks on Rae vallas viimastel aastatel jõuliselt panustatud kergliiklusteede rajamisele.“

Huvilised saavad Veloteekist soetada ka trikitõukerattaid, et nendega näiteks Spot of Tallinnas või vastavatud Peetri pargis sõitmas käia. Elektritõukeratastega kauplema ei hakata, küll on võimalus nende rehve vahetada. „Põhjust meid külastada on ka neil inimestel, kes soovivad noortepäraselt ja stiilselt riietuda – hakkame pakkuma elustiiliriietust,“ täpsustab Kangert.