Rae valda kerkib maailmatasemel sulgpallihall

Järgmise aasta suvel saab Rae vallas sulgpalli mängida tingimustes, mille sarnaseid lähiriikides ei leidu. Plaanide kohaselt valmib augustis Jüris 16 väljakuga Lenne sulgpallikeskus, mis on projekti eestvedaja Kristo Kasela sõnul moodsaim Põhja- ja Baltimaades.

MTÜ Tondiraba Sulgpallikooli ja Tondiraba Sulgpalliklubi juhina tegutseva Kasela sõnul hakkas ta laienemisplaane mõlgutama juba neli ja pool aastat tagasi. „Lasnamäel on meie kasutada kaheksa väljakuga hall, kuid paljud huvilised on ruumipuudusel ukse taha jäänud,“ selgitab Kasela. „Hakkasin otsima investorit, kes võiks minu ideele õla alla panna. Lenne juht on aktiivne harrastaja ja suur sulgpalli toetaja ning ta oli nõus finantseerimisel appi tulema.“

Sobivat kinnistut otsiti esmalt Tallinnast, kuid jõukohase hinnaklassi ja asukohaga krunti ei leitud. Paari aasta möödudes pöörati pilgud Rae valda ning nüüdseks on Jüris tulevase riigigümnaasiumi ja Circle K tankla vahele jääval krundil ka kopp maasse löödud.

„Jüri on Tallinnale piisavalt lähedal ja Rae valla kasuks räägib ka noorte perede suur hulk. Elanike keskmine vanus on 34 ja see tähendab, et potentsiaalseid mängijaid peaks piisavalt olema. Kuuldavasti läheb Peetri tennisekeskusel hästi ja küll jagub harrastajaid ka meile,“ arutleb Kasela.

Vundament on juba valmis ja novembri lõpuks peaksid kohale jõudma ka metallkonstruktsioonid ning siis saab halli püstitamisega alustada. 3300 ruutmeetri suuruses ja 10,5 meetri kõrguses keskuses on lisaks väljakutele ja riietusruumidele veel soojendusala, klubiruum, sulgpallivarustuse pood, toitlustusvõimalus, saun ning mängutuba lastele.

„Minu teada Põhja- ja Baltimaades teist nii moodsat halli ei ole. Oleme kokku leppinud, et valgustuse, ventilatsiooni ja põranda osas me kvaliteedis järeleandmisi ei tee. See teeb projekti mõnevõrra kallimaks, kuid soovime mängijatele pakkuda vaid parimat,“ kinnitab Kasela.

4,6 miljonit eurot maksva keskuse põhirentnikuks saavad Tondiraba Sulgpallikool ja Tondiraba Sulgpalliklubi, mis pakuvad treenimisvõimalusi nii lastele kui ka täiskasvanutele. Lastele hakkab mänguoskusi õpetama meie esinumber, neljal suveolümpial Eestit esindanud Raul Must. „Näiteks 4–7aastaste laste treenimisel kasutame Rootsis väljatöötatud programmi,“ täpsustab Kasela.

Rae Spordikeskuse projektijuht ja Rae valla mängude peakorraldaja Indrek Raig tunneb head meelt, et ainulaadne sulgpallikeskus just Rae valda ehitatakse. „Selline sulgpallikeskus meie vallas on väga kõva sõna! Rae vallas on noorte sulgpallitreeningutega viimastel aastatel tõsiselt tegeletud ja ka täiskasvanute hulgas võidab ala järjest rohkem populaarsust. Julgen öelda, et uuest hallist ja Rae vallast kujuneb tulevikus Eesti sulgpallikeskus. Kui lisame siia konteksti veel ka paari aasta pärast Jürisse tuleva täismõõtmetes tribüüniga staadioni ja uue riigigümnaasiumi koos spordihoonega, siis on meil varsti Eesti parimate sportimisvõimalustega omavalitsus,“ räägib Raig.