Rae valla noored noppisid allveeorienteerumise Euroopa meistrivõistlustelt medaleid

Septembris toimusid Saksamaal Euroopa meistrivõistlused allveeorienteerumises, millest võttis osa ka kolm meie valla noort. Carmel Uibopuu võitis seal ajaloolise Euroopa meistritiitli naiste poi harjutuses –
viimati oli põhjust EM-il Eesti hümni mängida 1997. aastal. Lisaks pälvis ta hõbemedali paralleelide ujumises ja pronksi tsoonideujumises. Noorteklassis said Georg Veevo ja Elisabeth Vahtras kaardiharjutuses pronksi ning Georg Veevo poiharjutuses hõbemedali.  

Vestlesime Carmeliga spordiala olemusest ning tema teekonnast medalini. Samuti uurisime, kuidas on juhtunud nii, et Euroopa tipus on koguni kolm Rae valla noort, kes üles kasvanud siinsamas Jüri ujulas. 

 

Selgita palun lühidalt, mida Sinu spordiala endast täpsemalt kujutab.

Spordiala nimi on allveeorienteerumine. Nime järgi saab juba aru ka selle olemusest: tuleb orienteeruda samal ajal vee all olles. Just nagu tavalises maapealses orienteerumiseski, võidab see, kes on kõige täpsem ja kiirem. Ujutakse umbes 1,5–3 m sügavusel monolesta, kompassi ja ballooniga. Allveeorienteerumises on kokku kuus ala. Sportlane peab igal alal kraadide ja meetrite abil läbima ettemääratud distantsi, vee peale tulemata.   

 

Kus ja kuidas üldse selliseks spordialaks treenitakse?  

Allveeorienteerumise treening koosneb kahest osast: kiiruse kogumine ja täpsuse harjutamine. Täpsust saab harjutada ainult järves allveeorienteerumist tehes. Eestis kasutame suvel Viljandi järve, sest see on piisavalt sügav ning seal on olemas elekter, et ballooni õhuga täita. Paneme järve sisse vajalikud postid ning treenime nende leidmise täpsust rada korduvalt läbides. Kuna enamik aastast on Eestis liiga külm, et õues ujuda, kogume kiirust basseinis lestaujumist tehes. Alustasin lestaujumisega Jüri spordihoone ujulas ning siiani käin seal võimalikult tihti, sest minu spordiklubi (spordiklubi Fortuna) tegutseb just seal ning selles ujulas on parimad võimalused lesta ja ballooniga ujumiseks. Hetkel treenin talveperioodil ülikooli õpingute tõttu üksinda Tartus Aura veekeskuses.  

 

Mida see medal sinu jaoks tähendab? Kas kuld tuli üllatusena või oligi see kindel siht? 

Minu jaoks on see väga võimas saavutus. Ma teadsin võistlustele minnes, et olen esikolmiku kandidaat. Ei juhtu eriti tihti, et eestlased allveeujumises Euroopa täiskasvanute medaleid saavad, seega võtsin sihiks enda ujumised korrektselt ja kiirelt ära teha ning ei seadnud endale kõrgeid lootuseid. Tahtsin saada medalit, et tõestada enda taset, kuid püüdsin olla realistlik. Pärast ujumist sain aru, et olin teinud hea ujumise ning nüüd oli küsimus vaid medali värvis. Olin juba õnnelik ja rahul. Pidin ootama kuni võistluse viimaste hetkedeni, et olla veendunud, et sain esikoha. See ei jõua mulle siiani kohale, sest minu eluajal pole ükski teine eestlane täiskasvanute Euroopa meistriks allveeorienteerumises tulnud. See näitab, et oleme treeneriga töötanud õige asja nimel ning kõik need aastad tööd ja vaeva on ära tasunud. Olen entusiast, seega minu jaoks näitab üks kuldmedal, et olen võimeline saavutama veelgi paremaid tulemusi ning paneb mõtlema uutest eesmärkidest. 

 

Ka kaks sinu kooli- ja klubikaaslast, Georg Veevo ja Elisabeth Vahtras, võitsid EM-il medaleid. Mis on teid kõiki edule aidanud?   

Meil kõigil on olnud imeline treener Vladimir Kunitsõn, kes innustab treenima ja toetab meid rasketel hetkedel. Ta armastab ise allveeorienteerumist ja on jaganud meile samuti kirge spordiala vastu. Vladimir ja spordiklubi Fortuna on meid kasvatanud väikestest lastest tugevateks noorsportlasteks. Lisaks on meil kõigil vedanud elukohaga. Tänu Rae valla toetustele oleme saanud keskenduda spordile ning käia spordilaagrites. Jüri spordihoone on andnud meile ja Fortunale võimaluse treenida ujulas hommikuti ja õhtuti. Isegi koroonapandeemia ajal saime üksikutel päevadel ujuda. See on ujula, kus oleme üles kasvanud ning kõik tulemused välja teeninud. 

 

Oled lõpetanud Jüri Gümnaasiumi, kas sind seob tänapäeval ka miski Rae vallaga? 

Muidugi seob! Mu pere elab Rae vallas, seega kõik ülikoolist vabad nädalavahetused ja vaheajad veedan oma kodus Jüris. Nagu ka eelnevalt mainisin, siis treenin võimalikult tihti Jüri spordihoone ujulas, sest seal saan seda teha koos tiimikaaslaste ja treeneriga.

Foto: Oleksandr Zolotov