Rae valla pallimänguvõistkondi ootab ülitihe mängugraafik

Hooaeg esiliigas on alanud korvpalluritele üle ootuste hästi

Koroonapiirangutest tingitud kahe kuu pikkune mängupaus on läbi ning Rae valla korv- ja võrkpallivõistkonnad saavad taas harjumuspärasel moel treenida ja mängida. Rae Sõnumid uuris, kuidas meie sportlased ülitiheda graafikuga toime tulevad.

Detsembri keskel Eesti meistrivõistluste esiliigas viimase mängu pidanud Rae Koss/Hansaviimistlus sai kontaktsete treeningutega jätkata jaanuari keskpaigas.

„Vaatepilt, mis uuesti kokku saades avanes, kõige hullem ei olnud,“ kinnitas KK Rae Koss juhatuse liige Henri Ausmaa. „Võistkonnas on spordimehed, kes end piiratud võimaluste juures vormis hoidsid. Joosta, suusatada ja matkamas käia oli kõigil võimalik. Eelnevalt saime spordisaalis ka kontaktivabalt pallidega harjutada.“

Mängudega jätkati esiliigas veebruari lõpus. Loo kirjutamise ajal paiknesid Rae kossumehed tabelis seitsme võidu ja kolme kaotusega neljandal kohal. Ausmaa sõnul on esimest hooaega esiliigas kaasa tegevad mängijad olnud väga tublid. „Poistele korvpall meeldib ja kõik on tahtmist täis. Meil on päris hea komplekteeritus, et pikk hooaeg vastu pidada,“ lausus Ausmaa. „Hooaega alustades oli meie kui uustulnukate eesmärk tugevas seltskonnas kanda kinnitada. Praegune neljas koht on üle ootuste hea.“

Kui sügisel oli lahtine, kui kauaks jääb meeskonda ekskoondislane Kristo Saage, siis nüüdseks on kokkuleppele jõutud ja suurte kogemustega tagamängijat saab platsil näha hooaja lõpuni. Saage värbamine on end õigustanud – 36-aastane mees on visanud keskmiselt 16 punkti. Eriti olulise panuse andis Saage üliolulises võidumängus esiliiga tippu kuuluva Kadrina Karude vastu, kui tema kontole kogunes üleplatsimehena 22 silma. „Saage kogemustepagasit on võimatu alahinnata, ta on andnud meeskonnale enesekindlust. Tegemist on publiku jaoks atraktiivse mängijaga,“ hindas Ausmaa.

Kui esialgne kalender nägi ette üht mängu nädalas, siis sunnitud paus tegi omad korrektiivid ning meeskondadel tuleb pidada kaks-kolm mängu nädalas. Sarnase graafikuga mängivad tipptasemel profivõistkonnad, amatööride jaoks on tegemist väga suure väljakutsega. „Meeskonna nimekirjas on 17 mängijat ja kui kõik rivis on, siis saame koormust ühtlaselt jaotada. Meid soosib ka asjaolu, et eesootavatest mängudest kaheksa toimuvad kodusaalis,“ märkis Ausmaa.

Kuigi pealtvaatajaid saali ei lubata, on võimalik mängudele interneti vahendusel kaasa elada Levira veebiülekannete portaalis sport.television.ee.

Kas hooaja teine pool toob võrkpalluritele tõusu?

Liider/Rae vald võrkpallimeeskonna ja Peetri VK naiskonna jaoks on hooaeg Eesti meistrivõistluste esiliigas kulgenud katsumusterohkelt. Kui mehed on aastaid püsinud tabeli eesotsas ja sekkunud ka medaliheitlusesse, siis praegu asutakse tosina klubi konkurentsis kümnendal kohal. Kümnest mängust on võidetud vaid kaks.

„Koosseis on palju muutunud – mitmed kogenud mängijad on loobunud ja asemele on tulnud noored. Oleme varasemast rohkem hakanud tegema koostööd Rae Spordikooliga ja pakume sealsetele noorvõrkpalluritele väljundit,“ rääkis Liider/Rae vald esindaja Kaarel Kais.

Tabelikoht on Kaisi hinnangul vastavuses meeskonna võimetega. „Kindlasti me ei lepi praeguste tulemustega ja sihime kohta esikaheksas. Noorte kohanemine meeste mänguga võtab aega, kuid kahe-kolme aasta pärast loodame taas medalitele mängida,“ kinnitas Kais.

Ka võrkpallurite vormile jättis treening- ja võistluspaus oma jälje, eelkõige kannatas Kaisi sõnul pallitunnetus ning kokkumäng. Kuigi mängude üldarvu vähendati, tuleb ka võrkpalluritel pidada nädalas vähemalt kaks mängu ning arvestada sellega, et hooaeg venib ajaliselt pikemaks.

Tabeliseisuga ei ole rahul ka Peetri VK mängijad, kes on võitnud neljast mängust ühe ning paiknevad kaheksa naiskonna seas seitsmendal kohal. Võistkonna kapten Kadri Kruus-Magomedov ütles, et potentsiaali on kindlasti enamaks. „Me ei ole saanud vist ühekski mänguks täiskoosseisu kokku, erinevatel põhjustel on keegi puudunud,“ selgitas Kruus-Magomedov.

Peetri VK jaoks kujunes mängupaus rohkem kui kahe kuu pikkuseks. „Sellist olukorda ei ole kellelgi varem olnud ja vormi taastamine võtab mõistagi aega. Naised on end vahepealsel ajal peamiselt vabas õhus aktiivselt liigutanud, kuid mängutunnetuse leidmiseks tuleb kindlasti hoolega trennis käia,“ sõnas Kruus-Magomedov.

Peetri VK naiskonda juhendab esimest hooaega suurte kogemustega, kaheksandat kutsetaset omav Peeter Vahtra, kes on treeninud ka Soome ja Eesti rahvusnaiskondi. „Sügisel oli eriti huvitav treeningute aeg, sest Peeter Vahtra harjutustepagas oli paljudele senikogetust erinev ja tema oskus viidata tehnilistele detailidele andis nii mõndagi olulist mänguliselt juurde. Esiliiga tase on ühtlane ja mängud põnevad. Isegi 0:3 kaotatud mängud on olnud vägagi pingelised, kahjuks on tasavägised geimilõpud soosinud pigem vastaseid,“ lausus Kruus-Magomedov.

Kaks aastat tagasi esiliiga võitnud ja mullu veerandfinaalis võidu saavutanud, kuid siis pooleli jäänud hooaja lõpetanud naiskond annab endast kindlasti parima, et võistkond saaks täiskoosseisus treenida, võistelda ning tabelis kevadeks kõrgem koht saavutada.