Tippspordis karastunud õpetajad innustavad lapsi isikliku eeskujuga

Eelmisel aastal omavalitsuste suvemängudel üldvõidu pälvinud ja talimängudel teise koha saavutanud Rae vald kandideeris Eesti kõige sportlikuma omavalitsuse tiitlile (võitja kuulutati välja 3. jaanuaril). Kasvavat ja nooremapoolset elanikkonda arvestades näib järelkasvu osas olevat lootusrikas seis. Olulise panuse noorte spordiharjumuste kujundamisel annavad koolide liikumisõpetajad, kelle hulgas on mitu endist ja praegust tippsportlast, isegi olümpial võistelnu. Esitasime nii Eestis kui laias maailmas arvestatavaid tulemusi saavutanud õpetajatele kolm küsimust:

1) Mida on sporditegemine Teile elus andnud?

2) Mis ajendas teid töötama liikumisõpetajana ja kuidas sattusite Rae valla kooli?

3) Palun andke paar lihtsat soovitust, kuidas lapsed saaksid igapäevaselt sportida?

 

Kristo Remmelgas, Jüri Gümnaasium

2017. aastal vabamaadluse Eesti meistrivõistluste hõbe (-97 kg) ja 2004. aastal Põhjamaade meistrivõistluste 4. koht; aktiivne harrastusjalgpallur.

1) Sport on mulle andnud tohutult enesekindlust ning väga palju tuttavaid Eestis ja maailmas. Sporti tehes on mõte ainult konkreetsel tegevusel ning see hoiab mind värskena ja füüsiliselt heas vormis. Sport tekitab adrenaliini ja paneb ennast ületama. Ma ei kujutaks ette elu ilma spordita. Jälgin iga päev sporti ja spordiuudiseid, sest tahan olla selle maailma sees.

2) Kuna sport ja haridus on minu elus alati olnud väga olulisel kohal, siis valisin ülikooliõpinguteks kehakultuuri. Rae valda sattusin juhuse tahtel. Pidin elukohta vahetama ja õnn naeratas ning sain tööle Jüri Gümnaasiumisse.

3) Kõige lihtsam on seada endale päevane eesmärk. Olgu selleks siis sammude arv, kilomeetrid vms. Kuna eesmärgid on selleks, et neid täita, siis on endal ka rohkem motivatsiooni seda teha.

Karin Pärtel, Kindluse Kool

Üheksakordne Eesti meister ja mitmekordne karikavõitja võrkpallis; 1977. aastal Nõukogude Liidu noorsoomängude 4. koht; veteranide Euroopa meistrivõistluste hõbe.

1) Sporditegemine ja sport on õpetanud elus ausust, usaldust, koostööd. Sport on toonud minu ellu uusi tuttavaid, aga mis veel tähtsam, olen saanud sõbrad kogu eluks. Väga tähtis on mulle olnud selle kõige juures perekonna tugi.

2) Olen alati tundnud, et sporditegemine ja liikumine tekitavad minus heas mõttes põlemist. Ja selle leegiga soovisin ja soovin siiani sütitada spordirõõmu ning tervislikke elusviise ka oma õpilastele. Soovisin Kindluse Kooli õpetajaks tulla, sest kooli väärtused kõnetasid mind koheselt.

3) Igapäevastes tegemistes võiks mõelda sellele, kas sihtkohta on võimalik liikuda jalgsi, tõuke- või jalgrattaga. Kindlasti on oluline ka see, et iga õpilane leiaks vastavalt oma kehalistele võimetele sobiva spordiala ja tegeleks sellega järjepidevalt ning seaks endale eesmärgid, mille poole püüelda. Ja vähemoluline pole ka see, et valitud liikumisviis tooks ka rõõmu. Terves kehas terve vaim! Aga selle kõige juures ei tohi unustada ka vaimset tervist.

 

Liina Luik, Järveküla Kool

2016. aasta Rio olümpia maratonil startimine, 2015. aasta Pekingi maailmameistrivõistluste 27. koht isikliku rekordiga 2:39.42; poolmaratoni isiklik rekord 1:12.44 on Eesti kõigi aegade edetabelis 2. kohal.

1) Sporditegemine on mulle andnud väga palju kogemusi ja teadmisi. Olen kohtunud väga toredate inimestega ning kogenud põnevaid seiklusi, reisimist ja laagreid. Tunnen, et mu elu on tänu spordile olnud palju vaheldusrikkam, põnevam ja elavam. Kindlasti ei ole see tee olnud kerge. On olnud mitmeid tagasilööke, kuid tuleb püsti tõusta ja oma unistuste nimel tööd edasi teha. Olen saanud palju rikkamaks ja targemaks nii spordivaldkonnas kui ka elus laiemalt ning muutunud palju enesekindlamaks ja iseseisvamaks.

2) Liikumisõpetajana töötamine on justkui loogiline jätk sporditeel. Liikumine on terve elu mulle meeldinud, olen alati olnud aktiivse eluviisi armastaja ning ma ei kujuta end ette näiteks kontoris istumas. Mulle meeldib laste, noorte ja ka täiskasvanud inimestega tegeleda ning neid õpetada, juhendada ja aidata. Mulle meeldib, kui noored on aktiivsed ja tahavad liikuda. Üritan igasse lapsesse süstida ka spordiarmastust. Järveküla Kooli sattusin juhuslikult, otsides ülikooliõpingute kõrvale tööd. Leidsin kuulutuse, kandideerisin ja osutusingi valituks.

3) Soovitan lastel võimalikult palju väljas liikuda – värske õhk ja aktiivne eluviis on parim moodus olla terve nii vaimselt kui füüsiliselt. Igapäevaselt saavad lapsed kõndida, matkata, joosta, sõita jalg- ja tõukeratta ning rulaga. Ka erinevad palli-, kulli- ja liikumismängud on ülihead võimalused, mida ma ka ise lapsena väga palju tegin. Lapsed võiksid olla aktiivsed erinevates eluvaldkondades. See tagab igakülgse arengu nii kehale kui vaimule.

Kaarel Jõeväli, Kindluse Kool

Euroopa meistrivõistluste 9. koht seitsmevõistluses; 20-kordne Eesti meister kergejõustikus erinevatel aladel.

1) Sporditegemine on õpetanud tegema sisulist tööd iseendaga ehk kuidas rakendada meelekindlust ja tööd hea tulemuse saavutamiseks. 

2) Inspiratsiooni hakata liikumisõpetajaks andis mulle kunagine suurepärane õpetaja Veiko Rohunurm, kelle inimlik suhtumine õpilastesse süstis eneseusku ja teotahet. Tunnen, et suudan sama edasi anda. Sattusin Kindluse Kooli läbi hea juhuse. Minuni jõudis info, et otsitakse liikumisõpetajat ja siin ma nüüd olen.

3) Midagi keerulist ei ole. Minge perega rabasse või metsa jalutama.

Kristo Sepp, Peetri Kool

2004. aastal aerutamise Euroopa meistrivõistluste 15. koht K-1 1000 m, mitmekordne täiskasvanute Eesti meistrivõistluste medaliomanik; 100 km Võhandu aerutamismaratoni 2. koht koos Tarmo Tootsiga, parim Eesti paatkond 2018. aastal.

1) Olen olnud spordiga seotud kogu elu, tänu sellele on ka minu maailmavaade, tõekspidamised ja suhtumine aktiivsesse elustiili välja kujunenud. Spordiga, eriti just võistlusspordiga tegelemine noorena on andnud tugeva närvikava ning seetõttu oskan treenerina ka sportlast paremini mõista ja toetada. Arvan, et kui ma noorena läbi perekonna ei oleks olnud spordiga seotud, siis ei oleks ma ka praegu Eesti Aerutamisföderatsioonis, Pirita Aerutamisklubis ja Peetri Koolis õpetajana tegev.

2) Ülikoolihariduse omandasin Tartus ja koolis praktikal olles sain aru, et Eesti vajab veel üht liikumisõpetajat, kes noortesse spordipisikut süstiks. Paljud hakkavad tervislikke eluviise harrastama alles siis, kui on midagi pahasti. Proovin seda trendi murda. Rae valla kooli tulek oli mul pikalt mõttes olnud. Võimaluse avanedes haarasin sellest kinni.

3) Tänapäeval on väga palju erinevaid võimalusi liikumiseks, sportimiseks ja lihtsalt aktiivseks tegevuseks. Vaata oma vanemaid, äkki tegeleb sõber mõne põneva alaga või oled sotsiaalmeediast ja televiisorist näinud midagi ägedat. Soovitan proovida erinevaid spordialasid, midagi sellist on ikka leiutatud, mis just Sulle sobib. Eestis on väga palju põnevaid kohti ja ilus loodus, mis on igal aastaajal erinev.

 

Eliise Pajumets, Jüri Gümnaasium

Eesti meister ja karikavõitja ning Euroopa ülikoolide 6. koht 3x3 korvpallis.

1) Spordiga tegelemine on õpetanud mulle, kuidas oma aega planeerida kooli ja treeningute, hiljem veel ka töö vahel. Samuti oskust pingutada, kasutada tahtejõudu ja andnud enesekindlust. Tänu spordile oskan toime tulla kaotuste, ebaõnnestumiste ja halbade emotsioonidega. Kindlasti olen spordi kaudu leidnud sõpru, kellega oleme siiani lähedased, ja saanud meeldejäävaid​ võistlusreise üle Euroopa.

2) Olen varajasest lapsepõlvest saati aktiivselt spordiga tegelenud ning gümnaasiumi lõpetamise järel läksin õppima kehakultuuri Tallinna Ülikooli. Pärast bakalaureusekraadi omandamist tekkis Tallinnas võimalus minna kehalise kasvatuse õpetajaks. Jüri Gümnaasiumisse sattusin kolm õppeaastat tagasi – tuttav soovitas kandideerida ja siin ma nüüd olen.

3) Mõnikord on keeruline leida motivatsiooni, et minna sportima või end aktiivselt liigutama. Soovitan panna igaks päevaks endale üks aktiivne eesmärk: trenni minemine, koeraga jalutamine, jooksmine, uisutamine, discgolfi mängimine, ujumine, looduses liikumine jne.

 

Marje Möldre-Vähi, Vaida Põhikool

Kuulunud aastatel 1977–1982 korvpallis Eesti noortekoondistesse ja hiljem TRÜ esindusnaiskonda.

1) Usun, et sport on innustanud pürgima eesmärkide poole, kasvatanud iseloomu ja tahtejõudu.

2) Liikumisõpetajana ajendas mind töötama suur huvi spordi vastu, võimalus õpilasi positiivselt mõjutada ja siduda igapäevane töö noorte arendamisega. Töö noortega on alati inspireeriv. Vaida Põhikooli sattusin aga täitsa juhuslikult sõbranna soovitusel. Saatus on kinkinud mulle imearmsa kooli, toredad ja andekad õpilased ning töö, mida naudin ja armastan. Sellest väikesest koolist on välja kasvanud mitmeid tippsportlasi ja tõenäoliselt on nii mõnigi veel sirgumas.

3) Noortele soovituste jagamisel tsiteerin oma esimest treenerit: „Spordialased unistused tuleb teoks teha! Et seda saavutada, tuleb kõigepealt seada endale kõrged sihid ja anda seejärel maksimumpanus treeningutel. Siis õnnestub kõik!“